• Si të bëni reçel me qershi në shtëpi

Si të bëni reçel me qershi në shtëpi

Përbërësit:

  • 3 kg qershi, të copëtuara
  • 900 g sheqer
  • 2-3 lugë lëng limoni

Përgatitja:

Së pari përgatisni kavanoza dhe kapakë, lajini në ujë të ngrohtë dhe vendoseni në një peshqir letre për të kulluar. Lërini kapakët të kullojnë mirë dhe thahen, ose fshijini me një leckë të thatë, dhe vendosni kavanozët në furrë dhe vetëm pasi të jetë kthyer furra të nxehen në 120 gradë. Që nga momenti kur furra nxehet, mbajini të thahen dhe sterilizohen për 30 minuta. Pas kësaj, furra mund të fiket dhe kavanozët lihen brenda në një vend të ngrohtë.

Tani përgatisni qershitë, së pari lani mirë, hiqni bishta dhe hiqni farat Vendoseni në një enë më të madhe, më të thellë, mbushni enën në rreth 2/3, në mënyrë që të ketë hapësirë ​​të mjaftueshme qëqershit të ziejë. Vendoseni në një nxehtësi të lartë të ziejë dhe lërini qershitë të bëhen lëngun, pastaj lërini në një nxehtësi mesatare të ziejë mirë për rreth 15-20 minuta. Gjatë asaj kohe, përzijeni vetëm herë pas here, dhe kur shkuma të ndalojë, shtoni sheqer dhe lëng limoni.

Përzijeni mirë dhe vazhdoni të gatuani mbi nxehtësi mesatare, por tani trazoni më shpesh. Kur të fillojë të trashet, atëherë përzijeni vazhdimisht deri në fund të gatimit.

Tani ndizni furrën, në të cilën janë kavanoza, për t’u ngrohur në 100 gradë, për t’i mbajtur të ngrohtë kur reçeli të jetë gati.

Gatuajeni reçelin për rreth 30-40 minuta, duke e trazuar ngadalë derisa të trashet mirë. Para përfundimit të gatimit, provoni shijen dhe shtoni sheqer. Merrni një kavanoz të ngrohtë nga furra dhe mbushni atë me reçel të nxehtë. Pastaj mbyllni kavanozin menjëherë me një kapak metalik dhe kthejeni përmbys. Mbajeni për 10 minuta, pastaj kthehuni në pozicionin normal. Lëreni reçelin të ftohet plotësisht, pastaj rregullojeni në raft.

 

 

Pas hapjes, mbajeni reçelin në frigorifer.

Receta të ngjajshme...